Флора | Крапива

Кропива

Найціннішою частиною рослини є листя. У них містяться вітаміни груп С, В і К в досить великих кількостях. Крім того, в них же виявлені дубильні і білкові речовини. Кропив’яні голки містять мурашину кислоту, яка пече при попаданні на шкіру.

  • З кропив’яного полотна шили найміцніші вітрила. В Японії кропив’яний джгут в поєднанні з шовком був головним матеріалом у виготовленні дорогих самурайських обладунків, з задерев’янілих стебел робили щити, а з найміцнішого кропив’яного волокна, крученого і натертого воском, – тятиви для луків.
  • Молоде листя кропиви додають в супи, борщі та інші страви. Вживають в весняних салатах.
  • У харчовій промисловості з кропиви роблять абсолютно нешкідливий зелений барвник.
  • Кропива не дарма входить до складу більшості шампунів, оскільки прекрасно зміцнює волосся.
  • В Англії з кропиви роблять вино. Щоб отримати 3 тис. Літрів вина потрібно всього 40 кг листя цієї рослини.